Jdi na obsah Jdi na menu

Co je to fyzika?

 

Fyzika je nauka o tom, jakými zákonitostmi se řídí chování neživých věcí. Proč a jak padá kámen, jak rychle teče voda, co způsobuje svícení žárovky, ale třeba i proč hraje tranzistorové rádio. 

Fyzika se zabývá zkoumáním přírody na té nejelementárnější úrovni, jde nejvíce do hloubky. Platí se za to omezením praktické vypovídací schopnosti fyziky o složitejších procesech. Pod fyzikou je už jenom matematika: Ta jde nejhlouběji, ovšem za cenu, že nevypovídá vůbec o ničem - zastavuje se u principů samotných.

Jakousi nadstavbou fyziky je chemie, která zkoumá procesy příliš složité na to, abychom o nich dokázali něco kloudného vypovědět pouhým aplikováním fyzikálních zákonů. Pochopitelně fyzikální zákony platí i při chemických dějích. Jejich aplikování např. na hoření zemního plynu ve Vašem sporáku by však bylo velice složité a pro účely energetiků nepraktické.
     Je to obdobné, jako když chceme zjistit, jak dlouho pojedeme autem z Prahy do Brna: Lze samozřejmě sledovat pohyb všech jednotlivých součástí motoru a podvozku a vzít v úvahu všechna otočení volantem a tak dále - ovšem mnohem jednodušší a praktičtější je uvažovat pohyb auta jako jediného celku a o otáčení klikového hřídele se nestarat. Dispečer dopravní firmy nic jiného nežli takovýto "chemický" postup nepotřebuje - detaily by jej odváděly od hlavního úkolu. Naproti tomu automechanik se soustřeďuje právě na ty "fyzikální" podrobnosti - a je mu jedno, zda auto, které opravuje, pojede zítra do Ostravy či do Českých Budějovic.

A obdobně jako je chemie nadstavbou nad fyzikou, je z hlediska přírodovědce i biologie nadstavbou nad chemií.